Grote voorraad
Bijna alle modellen beschikbaar
Grote voorraad
Diverse modellen
reviews

Hoe verloopt de inhouding van de belasting over de bijtelling?

Ben je ondernemer met bijvoorbeeld een eenmanszaak of vennootschap onder firma en rijd je in een auto van de zaak, dan geef je de bijtelling op via je winst uit onderneming in je aangifte inkomstenbelasting. Volgens de terminologie die voor de ondernemers geldt, is er dan sprake van een “ontrekking” voor privégebruik. 

Auto van de zaak?

Ben je werknemer met een auto van de zaak zoals een bestelbus, bestelauto of een personen auto op de zaak, dan loopt de belastingheffing anders: je werkgever moet loonbelasting inhouden en afdragen over de bijtelling voor privégebruik van de ter beschikking gestelde auto. Als je als werknemer voor privégebruik een eigen bijdrage betaalt aan je werkgever, zal de werkgever daar rekening mee houden. De eigen bijdrage komt dan in mindering op de bijtelling voordat de loonbelasting wordt berekend.

De werkgever is verantwoordelijk voor een juiste afdracht aan loonbelasting. In situaties waarin een werknemer een sluitende rittenregistratie bijhoudt om aan te tonen dat hij of zij minder dan 500 km per jaar privé rijdt, is de werkgever in principe ook verantwoordelijk voor de juistheid van die rittenregistratie. Dat risico kun je als werkgever echter uitsluiten, uitzonderingen daargelaten. Als je beschikt over een “verklaring van geen privégebruik auto” van de betreffende werknemer, zal de fiscus bij een onjuiste of onvolledige kilometeradministratie de bijtelling naheffen bij de werknemer in plaats van bij de werkgever, tenzij je als werkgever wist of kon weten dat deze verklaring ten onrechte is afgegeven. Tip: Ben je werkgever en wil je medewerker een rittenregistratie bijhouden? Vraag dan om een verklaring geen privégebruik.


Geheel vrijblijvend, geen verplichtingen
Leasen zonder jaarcijfers
Rij morgen al in jouw nieuwe auto
Gratis offerte aanvragen