Grote voorraad
Bijna alle modellen beschikbaar
Grote voorraad
Diverse modellen
reviews

Wat is bijtelling?

Bijtelling is een extra belasting die je moet betalen als je de auto ook privé gebruikt en privé meer dan 500 kilometer per jaar rijdt. Dit gebeurt door middel van een vast percentage, genaamd het 'autokostenforfait' (bijtelling). Als een werkgever een auto ter beschikking stelt aan een werknemer, wordt de bijtelling bij het belastbaar inkomen van de werknemer opgeteld en daarover draagt de werkgever loonbelasting en premies af.

Bijtelling voor ondernemers 

Ook ondernemers kunnen te maken krijgen met bijtelling als de auto tot het vermogen van de onderneming behoort. In principe zijn alle autokosten aftrekbaar van de winst, maar als de ondernemer de auto ook privé gebruikt, wordt een deel van de kosten gecorrigeerd door middel van een privéonttrekking, oftewel de 'bijtelling', die weer bij de winst wordt opgeteld. Voor vrachtauto's en motorfietsen gelden andere regels en is de bijtelling geen vast percentage.

Worden alle kosten doorberekend aan jouw werkgever? 

Zelfs als een werknemer de auto zelf koopt, maar alle autokosten worden vergoed door de werkgever, wordt dit fiscaal gezien als een ter beschikking gestelde auto door de werkgever. In dat geval wordt er ook een bijtelling toegepast op het privégebruik van de auto door de werknemer. Een privéleasecontract in combinatie met een mobiliteitsbudget blijft in principe buiten de bijtelling.

Welke tarieven gelden er in 2023? Let op! Wijzigt elk jaar

Jaarlijks worden de tarieven opnieuw vastgesteld. Voor de meest actuele tarieven kun je kijken op de website van Belastingdienst Nederland. In 2023 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 16% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ook elk jaar opnieuw vastgesteld.

  • 16%: auto's met 0 gram CO2-uitstoot per kilometer
    Het verlaagde 16%-tarief geldt alleen voor auto's die op waterstof rijden of die volledig op geïntegreerde zonnecellen rijden.
  • 22%: auto's met meer dan 0 gram CO2-uitstoot per kilometer
  • 35%: auto’s van 15 jaar of ouder 
    Voor auto’s van 15 jaar of ouder geldt een ander tarief, namelijk 35%. Alleen wordt dit percentage berekend over de werkelijke waarde van de auto en niet op basis van de catalogusprijs. 

Maar wat betekent dit voor mij?

De exacte berekening van de bijtelling bij financial lease kan complex zijn en hangt af van diverse factoren, zoals de looptijd van het leasecontract, het rentepercentage, de economische waarde van de auto en het eventuele slottermijnbedrag. Het is daarom belangrijk om advies in te winnen bij een fiscaal adviseur of accountant om de bijtelling voor jouw specifieke situatie correct te berekenen.

Bijtelling voorkomen? Houd een rittenregistratie bij! 

Het is mogelijk om de bijtelling te voorkomen door aan te tonen dat je de auto niet privé gebruikt. Dit kun je doen door middel van een rittenregistratie waarin je bijhoudt wanneer je rijdt en voor welke zakelijke afspraken. Zo kun je aantonen dat je de auto alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt en geen bijtelling hoeft te betalen. Meer weten over het bijhouden van een rittenregistratie? Klik dan hier!


Geheel vrijblijvend, geen verplichtingen
Leasen zonder jaarcijfers
Rij morgen al in jouw nieuwe auto
Gratis offerte aanvragen