Grote voorraad
Bijna alle modellen beschikbaar
Grote voorraad
Diverse modellen
reviews

Financial Lease en Operational Lease - Wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen Financial Lease en Operational Lease?

Bij financial lease profiteer je als MKB’er en ZZP’er van fiscale voordelen omdat jij de eigenaar bent van de financial lease auto. Bij operational Lease is de auto niet jouw eigendom, maar het eigendom de leasemaatschappij. Jij hebt het gemak van huren, maar de overige voordelen van een financial lease auto loop je mis. 

Voordelen en nadelen van Financial Lease

Bij financial lease financier je het aanschafbedrag van de financial lease auto. Hierdoor heb je recht op fiscale voordelen zoals rente- en investeringsaftrek en komt de auto op jouw balans te staan. Doordat de auto op de balans staat van jouw onderneming is het mogelijk om alle kosten zakelijk af te trekken en kun je de afschrijvingskosten aftrekken van de winst. Je bent eigenaar van de financial lease auto, waardoor je aan het einde van de looptijd wel het risico voor de restwaarde draagt. Is de auto na 60 maanden nog iets waard? Je kunt zelf voor het aangaan van een financial lease contract het slottermijn bepalen, dit doe je samen met de adviseurs van Autokan om een goede inschatting te maken over de restwaarde.

Voordelen en nadelen van Operational Lease

Bij operational lease betaal je één maandbedrag voor onderhoud, afschrijving, wegenbelasting en verzekering. Operational lease is een product gemaakt voor het gemak van de eindgebruiker, maar hier betaal je ook veel voor. Je hebt hoge maandelijkse kosten, waarna je aan het einde van de looptijd de auto moet inleveren. Operational lease is geen investering, je betaalt enkel voor het gebruik van de auto.

Flexibiliteit bij Financial lease en Operational lease

Financial lease is de leasevorm waar je eigenaar wordt van de auto, je koopt de financial lease auto. Bij operational lease huur je de auto en wordt je geen eigenaar. Je zou kunnen denken dat, net als in de woningmarkt, huren voor flexibiliteit zorgt maar niets is minder waar. Een operational lease contract is erg duur om tussentijds te beëindigen, de kosten voor het eerder beëindigen van het contract variëren per maatschappij maar zijn over het algemeen zeer hoog. Financial Lease biedt jou als ondernemer de mogelijkheid om gedurende de looptijd van het contract de auto in te ruilen voor een jonger of ander model. Als je bijvoorbeeld meer ruimte nodig hebt in je (bedrijfs)auto kun je dit eenvoudig regelen met onze adviseurs. Je mag jouw contract dan netto inlossen (rente wordt kwijtgescholden) om een nieuw contract aan te gaan voor een financial lease auto. Dit is vele malen voordeliger dan het afkopen van een operational lease contract.

Welke leasevorm past bij jouw onderneming?

Financial lease is de leasevorm met de meeste voordelen. Bij operational lease betaal je veel maar daarvoor wordt je compleet ontzorgt en heb je zelf geen risico's als je in de auto rijdt. Operational Lease is een dure leasevorm waarbij je uiteindelijk geen vermogen opbouwt, omdat je geen eigenaar wordt van de auto. Bij een financial lease auto wordt je wel eigenaar en betaal je ook aflossing, waardoor je aan het einde van de looptijd eigenaar bent van de auto. Operational lease is ideaal om de risico's af te kopen, dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je meer dan 25 auto’s hebt rijden voor jouw onderneming. Financial lease past het beste voor de MKB’er en ZZP’er. 

Financial Lease auto voor MKB en ZZP

De vele voordelen van financial lease zorgen ervoor dat financial lease ideaal is voor MKB en ZZP. Je kunt profiteren van de voordelen en je kunt zelf bepalen welke financial lease auto je rijdt. Je hebt hierbij keuze uit een grote voorraad, omdat je ook een tweedehands auto of occasion kunt leasen.

Direct op zoek naar een auto die past bij jouw onderneming? Bekijk hieronder onze ruime aanbod aan personenauto’s en bedrijfsauto’s: