- Home
- De verschillen tussen Financial, Private en Operational Lease
De verschillen tussen Financial, Private en Operational Lease
Een BMW, Mercedes of mooie Volkswagen. Stuk voor stuk mooie auto’s, maar vaak erg duur om in één keer aan te kopen. Als dat het geval is, is het misschien verstandig om over leasen na te denken. Wanneer je overweegt een auto te leasen, kom je al snel verschillende termen tegen: private lease, financial lease en operational lease. Maar wat betekenen deze termen precies? En wat zijn de verschillen? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van leasing en leggen we uit wat deze soorten lease inhouden.
Wat is Private Lease precies?
Private lease, zoals de naam al doet vermoeden, is specifiek bedoeld voor particulieren. Het is te vergelijken met een langlopend huurcontract. Je betaalt een vast bedrag per maand en in ruil daarvoor rijd je (vaak) in een gloednieuwe bedrijfs- of personenauto. Het grote voordeel is dat je precies weet wat je maandelijks kwijt bent. Onderhoud, verzekering en wegenbelasting zijn inbegrepen. Alleen de brandstofkosten komen er nog bij. Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij.
Wat houdt Financial Lease in?
Financial lease is anders dan private lease. Het is vooral bedoeld voor ondernemers en bedrijven, het wordt ook wel zakelijk leasen genoemd. Met financial lease koop je in feite de bedrijfsauto, maar je betaalt niet meteen de volledige prijs. De leasemaatschappij financiert de aankoop en jij betaalt dit bedrag terug in maandelijkse termijnen. Het grote verschil met private lease, is dat de auto jouw eigendom wordt. Je kunt het vergelijken met een hypotheek op een huis: het is jouw auto, maar de auto dient als onderpand voor de lening.
Verschil Private Lease en Financial Lease
Het grootste verschil tussen deze twee vormen van lease zit in het eigendom. Bij private lease blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij, terwijl je bij financial lease de auto koopt en deze jouw eigendom wordt. Daarnaast is private lease bedoeld voor particulieren en financial lease voor ondernemers.
Populaire financial lease modellen
Financial Lease of Operational Lease?
Naast private en financial lease is er nog een derde vorm: operational lease. Bij operational lease huur je als bedrijf een auto, nieuw of occasion, voor een bepaalde periode. Na deze periode lever je de auto weer in. Het verschil met financial lease is dat bij operational lease de auto nooit jouw eigendom wordt. Het is echt een huurvorm. Daarnaast zijn bij operational lease vaak zaken als onderhoud, verzekering en wegenbelasting inbegrepen in het maandbedrag.
Private Lease of Financial Lease?
Welke vorm van lease het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. Als particulier kies je voor private lease. Als bijvoorbeeld een zzp’er of een ander soort ondernemer, kun je kiezen tussen financial en operational lease, afhankelijk van je voorkeur voor eigendom en de inbegrepen diensten.
Leasen is een populaire manier om in een nieuwe auto te rijden zonder direct een grote investering te doen. Afhankelijk van je wensen en situatie kun je kiezen voor private, financial of operational lease. Elke leasevorm heeft zijn eigen voordelen en kenmerken. Het is belangrijk om goed te overwegen welke vorm het beste bij jou past en altijd de voorwaarden goed te lezen voordat je een contract tekent. Bij Autokan kun je altijd terecht voor professioneel advies. Weten wat je lease kosten zullen zijn? Check dit dan met onze leasecalculator.
Operational lease particulier
Bij operational lease zijn de kaarten anders geschud. Hierbij betaal je één maandbedrag dat alle kosten van de zakelijke lease dekt, zoals onderhoud, afschrijving, wegenbelasting en verzekering. Het is een gemakkelijke optie voor gebruikers, maar ook vaak duurder. Zo gaat het in bijna alle gevallen om gloednieuwe leaseauto’s die net uit de fabriek rollen en dus een hoge aanschafwaarde hebben. Je hebt hoge maandelijkse kosten én moet de auto aan het einde van de looptijd ook nog eens teruggeven. Operational lease is geen investering, je betaalt puur voor het gebruik van de auto. Deze zakelijke leaseauto dan ook privé gebruiken? Dan moet je bijtelling voor de zakelijke lease betalen.
Hoe werkt bijtelling bij zakelijke lease?
Ook de term ‘bijtelling’ zul je wel eens voorbij horen komen, maar weet je nog niet helemaal hoe dat werkt? Geen probleem: laat ons dit even kort toelichten. Rijd je jaarlijks meer dan 500 privékilometers in je zakelijke leaseauto? Dan moet je ook bijtelling betalen aan de Belastingdienst voor het privégebruik van de auto. Dit is een percentage dat wordt toegepast op de cataloguswaarde van de auto. Het bijtellingsbedrag wordt vervolgens opgeteld bij je inkomen, waarover je belasting moet betalen.
Vroeger varieerde de hoogte van de bijtelling sterk afhankelijk van de aandrijving van de auto. Om elektrisch rijden populairder te maken, was de bijtelling voor zakelijke elektrische voertuigen veel lager dan voor voertuigen met een verbrandingsmotor. Zo gold er in sommige jaren zelfs maar 2% bijtelling voor volledig elektrische auto's (EV's).
Tegenwoordig is de situatie veranderd. Hoewel de bijtelling voor elektrische auto's nog steeds lager is dan voor auto's met een verbrandingsmotor, geldt er nu een bijtelling van 16% voor de eerste €30.000 van de cataloguswaarde van een elektrische auto. Voor het deel boven deze grens betaal je 22% bijtelling. Dit betekent dat de bijtelling voor veel elektrische voertuigen nu dichterbij die van een auto met een verbrandingsmotor ligt, maar er zijn nog steeds belastingvoordelen voor EV's, vooral voor goedkopere modellen.
Voor auto's met een andere aandrijving, zoals plug-in hybrides (PHEV's), geldt meestal de standaard bijtelling van 22%, afhankelijk van de CO₂ -uitstoot en elektrische actrieradius.
Meer weten? Lees dan zeker meer over de verschillen tussen financial en operational lease.
Populaire zakelijke leaseauto’s onder onze klanten
Al een beetje rondgekeken tussen onze auto’s? Zijn er een boel hè: van kleine stadsauto’s tot grote SUV’s. Het grote voordeel van Autokan is dat we overal in Nederland auto’s hebben in onze database. Rijdt jouw beoogde droomauto net voor je neus weg? Geen probleem: wij bieden altijd een passend alternatief.
Voordelen aan het kiezen voor Autokan
- Profiteer van fiscale voordelen zoals rente- en investeringsaftrek;
- Mogelijk zonder jaarcijfers, financial lease is ook voor starters en zzp'ers;
- Je kunt de BTW geheel terugvorderen;
- De looptijd van de leaseperiode kun je zelf bepalen;
- Aan het einde van de looptijd ben je eigenaar van de auto.
Wil je ook profiteren van de voordelen van financial lease? Bekijk direct onze leasevoorraad en vind jouw ideale zakelijke auto. Of vraag vrijblijvend een offerte aan en ontdek wat er mogelijk is