Grote voorraad
Bijna alle modellen beschikbaar
Grote voorraad
Diverse modellen
reviews

De verschillen tussen Financial, Private en Operational Lease

Een BMW, Mercedes of mooie Volkswagen. Stuk voor stuk mooie auto’s, maar vaak erg duur om in een keer aan te kopen. Als dat het geval is, is het misschien verstandig om over leasen na te denken. Wanneer je overweegt een auto te leasen, kom je al snel verschillende termen tegen: private lease, financial lease en operational lease. Maar wat betekenen deze termen precies? En wat zijn de verschillen? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van leasing en leggen we uit wat deze soorten lease inhouden. 

Wat is Private Lease precies?

Private lease, zoals de naam al doet vermoeden, is specifiek bedoeld voor particulieren. Het is te vergelijken met een langlopend huurcontract. Je betaalt een vast bedrag per maand en in ruil daarvoor rijd je in een (meestal) gloednieuwe bedrijfs- of personenauto. Het grote voordeel is dat je precies weet wat je maandelijks kwijt bent. Onderhoud, verzekering en wegenbelasting zijn inbegrepen. Alleen de brandstofkosten komen er nog bij. Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij.

Wat houdt Financial Lease in?

Financial lease is anders dan private lease. Het is vooral bedoeld voor ondernemers en bedrijven, het wordt ook wel zakelijk leasen genoemd. Met financial lease koop je in feite de bedrijfsauto, maar je betaalt niet meteen de volledige prijs. De leasemaatschappij financiert de aankoop en jij betaalt dit bedrag terug in maandelijkse termijnen. Het grote verschil met private lease, is dat de auto jouw eigendom wordt. Je kunt het vergelijken met een hypotheek op een huis: het is jouw auto, maar de auto dient als onderpand voor de lening.

Verschil Private Lease en Financial Lease

Het grootste verschil tussen deze twee vormen van lease zit in het eigendom. Bij private lease blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij, terwijl je bij financial lease de auto koopt en deze jouw eigendom wordt. Daarnaast is private lease bedoeld voor particulieren en financial lease voor ondernemers.

 • A-Klasse

  Mercedes-Benz

  Mercedes-Benz A-Klasse Financial Lease
  Lease de compacte en luxe Mercedes A-klasse tegen een aantrekkelijke prijs.
  Bekijk leaseauto’s
 • Golf

  Volkswagen

  Volkswagen Golf Financial Lease
  De Volkswagen Golf is één van de meest populaire auto’s in Nederland. Praktisch en stijlvol.
  Bekijk leaseauto’s
 • C-Klasse

  Mercedes-Benz

  Mercedes-Benz C-Klasse Financial Lease
  Kies voor luxe en comfort met de ruime Mercedes C-klasse financial lease!
  Bekijk leaseauto’s
 • Model 3

  Tesla

  Tesla Model 3 Financial Lease
  Volledig elektrisch de weg op met een lage bijtelling in de Tesla Model 3.
  Bekijk leaseauto’s
 • Caddy

  Volkswagen

  Volkswagen Caddy Financial Lease
  Financial lease de praktische en betrouwbare Volkswagen Caddy voor jouw onderneming.
  Bekijk leaseauto’s
 • Transporter

  Volkswagen

  Volkswagen Transporter Financial Lease
  Al meer dan 25 jaar een begrip in de auto-industrie. Lease nu de Volkswagen Transporter voor jouw bedrijf!
  Bekijk leaseauto’s
 • Transit Custom

  Ford

  Ford Transit Custom Financial Lease
  De Ford Transit Custom is dé geschikte bestelwagen voor de ondernemer die grote vrachten moet vervoeren.
  Bekijk leaseauto’s
 • Ram

  Dodge

  Dodge Ram Financial Lease
  De Dodge Ram is een stoer en robuust alternatief voor de traditionele bestelwagen en minstens net zo praktisch!
  Bekijk leaseauto’s

Financial Lease of Operational Lease?

Naast private en financial lease is er nog een derde vorm: operational lease. Bij operational lease huur je als bedrijf een auto, nieuw of occasion, voor een bepaalde periode. Na deze periode lever je de auto weer in. Het verschil met financial lease is dat bij operational lease de auto nooit jouw eigendom wordt. Het is echt een huurvorm. Daarnaast zijn bij operational lease vaak zaken als onderhoud, verzekering en wegenbelasting inbegrepen in het maandbedrag.

Private Lease of Financial Lease?

Welke vorm van lease het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. Als particulier kies je voor private lease. Als bijvoorbeeld een zzp’er of een ander soort ondernemer, kun je kiezen tussen financial en operational lease, afhankelijk van je voorkeur voor eigendom en de inbegrepen diensten.

Leasen is een populaire manier om in een nieuwe auto te rijden zonder direct een grote investering te doen. Afhankelijk van je wensen en situatie kun je kiezen voor private, financial of operational lease. Elk heeft zijn eigen voordelen en kenmerken. Het is belangrijk om goed te overwegen welke vorm het beste bij jou past en altijd de voorwaarden goed te lezen voordat je een contract tekent. Bij Autokan kun je altijd terecht voor professioneel advies. Weten wat je lease kosten zullen zijn? Check dit dan met onze leasecalculator.

Onze klanten beoordelen met 9,4

reviews bij Feedback Company
Bekijk alle reviews

Voordelen en nadelen van operational lease

Bij operational lease zijn de kaarten anders geschud. Hierbij betaal je één maandbedrag dat alle kosten van de zakelijke lease dekt, zoals onderhoud, afschrijving, wegenbelasting en verzekering. Het is een gemakkelijke optie voor gebruikers, maar ook vaak duurder. Zo gaat het in bijna alle gevallen om gloednieuwe leaseauto’s die net uit de fabriek rollen en dus een hoge aanschafwaarde hebben. Je hebt hoge maandelijkse kosten én moet de auto aan het einde van de looptijd ook nog eens teruggeven. Operational lease is geen investering, je betaalt puur voor het gebruik van de auto. Deze zakelijke leaseauto dan ook privé gebruiken? Dan moet je bijtelling voor de zakelijke lease betalen. 

Hoe werkt bijtelling bij zakelijke lease?

Ook de term ‘bijtelling’ zul je wel eens voorbij horen komen, maar weet je nog niet helemaal hoe dat werkt? Geen probleem: laat ons dit even kort toelichten. Rijd je jaarlijks meer dan 500 privékilometers in je zakelijke leaseauto? Dan moet je ook bijtelling betalen aan de Belastingdienst voor het privégebruik van de auto. Dit is een percentage dat wordt toegepast op de cataloguswaarde van de auto. Het bijtellingsbedrag wordt vervolgens opgeteld bij je inkomen, waarover je belasting moet betalen. 

Nu verschilde per soort aandrijving de hoogte van de bijtelling. Om elektrisch rijden populairder te maken, was de bijtelling voor een zakelijke elektrische auto eerder veel lager. Op een moment gold er zelfs maar 2% bijtelling van een EV. Tegenwoordig ligt dit echter weer dichtbij elkaar en betaal je voor bijna elke leaseauto het ‘normale percentage’ van 22% bijtelling. 

Meer weten? Lees dan zeker meer over de verschillen tussen financial en operational lease.

Populaire zakelijke leaseauto’s onder onze klanten

Al een beetje rondgekeken tussen onze auto’s? Zijn er een boel hè: van kleine stadsauto’s tot grote SUV’s. Het grote voordeel van Autokan is dat we overal in Nederland auto’s hebben in onze database. Rijdt jouw beoogde droomauto net voor je neus weg? Geen probleem: wij bieden altijd een passend alternatief. 

Voordelen aan het kiezen voor Autokan

 • Profiteer van fiscale voordelen zoals rente- en investeringsaftrek;
 • Mogelijk zonder jaarcijfers, financial lease is ook voor starters en zzp'ers;
 • Je kunt de BTW geheel terugvorderen;
 • De looptijd van de leaseperiode kun je zelf bepalen;
 • Aan het einde van de looptijd ben je eigenaar van de auto.
Geheel vrijblijvend, geen verplichtingen
Leasen zonder jaarcijfers
Rij morgen al in jouw nieuwe auto
Gratis offerte aanvragen