Grote voorraad
Bijna alle modellen beschikbaar
Grote voorraad
Diverse modellen
reviews

Een auto zakelijk leasen

Voor je eigen onderneming vaak onderweg en op zoek naar een nieuwe zakelijke auto? Dan kun je deze op meerdere manieren in jouw ‘bezit’ krijgen: van zakelijke bestel- tot personenauto! Je kent termen als leasen en leaseauto’s natuurlijk al wel, maar wist je dat dit op verschillende manieren kan en deze diverse manieren heel erg van elkaar verschillen? We vertellen je hier graag meer over de verschillende soorten zakelijke lease en hierna weet jij alles over de voor- en bovenal nadelen van iedere soort lease.  

Beginnen bij het begin: wat is zakelijk leasen?

Wanneer je als ondernemer een auto leaset, wordt deze gefinancierd door een leasemaatschappij, autobedrijf of bank. Dit kan het volledige aankoopbedrag zijn (bij een margeauto exclusief btw) of een gedeelte ervan. De auto dient als het onderpand. Gedurende een afgesproken periode betaal je vervolgens elke maand een vast bedrag. Nu kun je op verschillende manieren een auto zakelijk leasen. Daar straks meer over!

Waarom een auto zakelijk leasen?

Maar eerst: waarom zou je een auto zakelijk leasen? Heb jij een (kleine) onderneming op je naam staan en ben je daarvoor vaak op weg? Bijvoorbeeld voor een salespitch, klantbezoek of grote klus? Dan is een zakelijke auto niet alleen handig en fijn, maar ook nog eens een goed visitekaartje. Met een bijpassende auto straal je (onbewust) toch meer professionaliteit uit. Of het nu om een strakke hatchback zoals een Audi A3 gaat, of een praktische bestelbus zoals de Volkswagen Transporter: de juiste auto helpt je onderneming vooruit. Maar ook als je jouw onderneming wilt verduurzamen, met bijvoorbeeld een elektrische auto, is zakelijke lease een goede uitkomst. Zeker met de hoge aanschafwaarde van EV’s kan zakelijke lease jou helpen toch te verduurzamen. 

Verschillende soorten zakelijke lease

Wij voorzien ondernemers al meer dan 8 jaar van hun zakelijke leaseauto. Weten hoe? Bij Autokan kun je terecht zodra je financial lease voor een zakelijke auto zoekt. Maar financial lease is niet de enige manier op het gebied van zakelijk rijden. Je kunt namelijk ook voor operational lease kiezen. Welk onderscheid er bestaat tussen financial lease en operational lease? Kort gezegd: bij financial lease betaal je maandelijks een bedrag om de aanschafwaarde (met rente) af te lossen, bij operational lease ‘huur’ je de auto meer.  

Je kunt dit vergelijken met een huis kopen: financial lease is een soort hypotheek om het bedrag af te lossen. Bij operational lease blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij en is de auto na de leasetermijn dus niet van jou. Hoewel je het gemak van huren hebt, mis je dan wel de overige voordelen die een financial leaseauto biedt. Bij financial lease geniet je namelijk als kleine ondernemer en zzp’er van belastingvoordelen omdat jij de eigenaar bent van de leaseauto. Welke?

 • A-Klasse

  Mercedes-Benz

  Mercedes-Benz A-Klasse Financial Lease
  Lease de compacte en luxe Mercedes A-klasse tegen een aantrekkelijke prijs.
  Bekijk leaseauto’s
 • Golf

  Volkswagen

  Volkswagen Golf Financial Lease
  De Volkswagen Golf is één van de meest populaire auto’s in Nederland. Praktisch en stijlvol.
  Bekijk leaseauto’s
 • C-Klasse

  Mercedes-Benz

  Mercedes-Benz C-Klasse Financial Lease
  Kies voor luxe en comfort met de ruime Mercedes C-klasse financial lease!
  Bekijk leaseauto’s
 • Model 3

  Tesla

  Tesla Model 3 Financial Lease
  Volledig elektrisch de weg op met een lage bijtelling in de Tesla Model 3.
  Bekijk leaseauto’s
 • Caddy

  Volkswagen

  Volkswagen Caddy Financial Lease
  Financial lease de praktische en betrouwbare Volkswagen Caddy voor jouw onderneming.
  Bekijk leaseauto’s
 • Transporter

  Volkswagen

  Volkswagen Transporter Financial Lease
  Al meer dan 25 jaar een begrip in de auto-industrie. Lease nu de Volkswagen Transporter voor jouw bedrijf!
  Bekijk leaseauto’s
 • Transit Custom

  Ford

  Ford Transit Custom Financial Lease
  De Ford Transit Custom is dé geschikte bestelwagen voor de ondernemer die grote vrachten moet vervoeren.
  Bekijk leaseauto’s
 • Ram

  Dodge

  Dodge Ram Financial Lease
  De Dodge Ram is een stoer en robuust alternatief voor de traditionele bestelwagen en minstens net zo praktisch!
  Bekijk leaseauto’s

Belastingvoordelen van zakelijke lease

Tijd om daarop iets dieper in te gaan, want financial lease biedt mogelijk meer voordelen dan je zou verwachten:

 • BTW-teruggave: je kunt de BTW van je leaseauto terugvorderen, wat resulteert in lagere maandelijkse kosten.
 • Renteaftrek: je leasecontract wordt gezien als een zakelijke lening, dus rente is aftrekbaar.
 • Investeringsaftrek: je kunt gebruik maken van investeringsaftrek en minder belasting betalen. Denk aan de KIA (nee, niet het merk 😉), MIA, EIA of Vamil
 • Afschrijving: een zakelijke leaseauto mag je op de balans zetten en jaarlijks 20% van de aanschafwaarde aftrekken, wat leidt tot minder belasting. 

Bij het leasen van een bestelwagen, bus of zakelijke auto voor koeriersdiensten of met blauwe kentekenplaten als taxi, kun je gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Hiermee kun je maximaal 28% van het aanschafbedrag aftrekken. Wil jij als taxichauffeur een volledig elektrische Volkswagen ID.4? Dan kun je nog subsidie aanvragen via de SEBA en deze als extra investering opvoeren.

Enkele nadelen van financial lease

Als ondernemer zijn dus veel financiële voordelen te behalen. Zijn er dan helemaal geen nadelen ten opzichte van operational zakelijk leasen? Een belangrijk punt om rekening mee te houden: je bent eigenaar van de auto en draagt dus het risico voor de restwaarde na de looptijd. Samen met Autokan bepaal je de slottermijn om een goede inschatting te maken van de realistische restwaarde.

Daarnaast financier je met deze manier van zakelijke lease enkel de aanschafwaarde: overige kosten voor bijvoorbeeld onderhoud vallen hier buiten. Bij operational lease is dit wel inbegrepen. Bij Autokan vind je auto’s bij dealers verdeeld over heel Nederland. Deze dealers zoeken wij vakkundig uit: zo weet jij alles over de onderhoudsgeschiedenis zodra je een zakelijke lease bij ons regelt. 

Onze klanten beoordelen met 9,4

reviews bij Feedback Company
Bekijk alle reviews

Voordelen en nadelen van operational lease

Bij operational lease zijn de kaarten anders geschud. Hierbij betaal je één maandbedrag dat alle kosten van de zakelijke lease dekt, zoals onderhoud, afschrijving, wegenbelasting en verzekering. Het is een gemakkelijke optie voor gebruikers, maar ook vaak duurder. Zo gaat het in bijna alle gevallen om gloednieuwe leaseauto’s die net uit de fabriek rollen en dus een hoge aanschafwaarde hebben. Je hebt hoge maandelijkse kosten én moet de auto aan het einde van de looptijd ook nog eens teruggeven. Operational lease is geen investering, je betaalt puur voor het gebruik van de auto. Deze zakelijke leaseauto dan ook privé gebruiken? Dan moet je bijtelling voor de zakelijke lease betalen. 

Hoe werkt bijtelling bij zakelijke lease?

Ook de term ‘bijtelling’ zul je wel eens voorbij horen komen, maar weet je nog niet helemaal hoe dat werkt? Geen probleem: laat ons dit even kort toelichten. Rijd je jaarlijks meer dan 500 privékilometers in je zakelijke leaseauto? Dan moet je ook bijtelling betalen aan de Belastingdienst voor het privégebruik van de auto. Dit is een percentage dat wordt toegepast op de cataloguswaarde van de auto. Het bijtellingsbedrag wordt vervolgens opgeteld bij je inkomen, waarover je belasting moet betalen. 

Nu verschilde per soort aandrijving de hoogte van de bijtelling. Om elektrisch rijden populairder te maken, was de bijtelling voor een zakelijke elektrische auto eerder veel lager. Op een moment gold er zelfs maar 2% bijtelling van een EV. Tegenwoordig ligt dit echter weer dichtbij elkaar en betaal je voor bijna elke leaseauto het ‘normale percentage’ van 22% bijtelling. 

Meer weten? Lees dan zeker meer over de verschillen tussen financial en operational lease.

Populaire zakelijke leaseauto’s onder onze klanten

Al een beetje rondgekeken tussen onze auto’s? Zijn er een boel hè: van kleine stadsauto’s tot grote SUV’s. Het grote voordeel van Autokan is dat we overal in Nederland auto’s hebben in onze database. Rijdt jouw beoogde droomauto net voor je neus weg? Geen probleem: wij bieden altijd een passend alternatief. 

Voordelen aan het kiezen voor Autokan

 • Profiteer van fiscale voordelen zoals rente- en investeringsaftrek;
 • Mogelijk zonder jaarcijfers, financial lease is ook voor starters en zzp'ers;
 • Je kunt de BTW geheel terugvorderen;
 • De looptijd van de leaseperiode kun je zelf bepalen;
 • Aan het einde van de looptijd ben je eigenaar van de auto.
Geheel vrijblijvend, geen verplichtingen
Leasen zonder jaarcijfers
Rij morgen al in jouw nieuwe auto
Gratis offerte aanvragen