Grote voorraad
Bijna alle modellen beschikbaar
Grote voorraad
Diverse modellen
reviews

Hoe hoog is de bijtelling op een elektrische of waterstofauto in 2023?

In 2023 is de bijtelling voor elektrische auto's met weinig CO2-uitstoot 16% van de catalogusprijs. Dit komt doordat er een korting van 6% wordt toegepast op het standaardtarief van 22%.

Voor auto's die vanaf 2023 voor het eerst de weg op gaan of waarvan de overgangsregeling van 60 maanden is afgelopen, geldt het lagere bijtellingstarief niet voor het deel van de catalogusprijs boven € 30.000. Maar er zijn uitzonderingen voor waterstofauto's (en zonnecelauto's).

Als een waterstofauto meer dan € 30.000 kost, geldt over de eerste € 30.000 een bijtelling van 16%, en over het bedrag daarboven een bijtelling van 22% (of 19% tot 25% voor auto's met een datum eerste toelating voor 2017).

Een zonnecelauto, net als een waterstofauto, is vrijgesteld van de € 30.000 limiet als deze geïntegreerde zonnepanelen heeft met een opwekvermogen van minstens 1 kilowattpiek. De opgewekte energie wordt opgeslagen in een loodvrij accupakket. In de toekomst kan de specificatie voor het vermogen van de zonnepanelen worden aangepast.

Tip: Als je halverwege het jaar overstapt van een auto met rittenregistratie naar een elektrische auto met een voordelige bijtelling, let dan op de tegenbewijsregeling voor privégebruik van maximaal 500 km per jaar. Als je in de loop van het jaar stopt met je rittenregistratie, kan alsnog een bijtelling voor het hele jaar gelden. Overweeg dan om de elektrische auto pas vanaf het nieuwe jaar privé te gebruiken.

Geheel vrijblijvend, geen verplichtingen
Leasen zonder jaarcijfers
Rij morgen al in jouw nieuwe auto
Gratis offerte aanvragen