Grote voorraad
Bijna alle modellen beschikbaar
Grote voorraad
Diverse modellen
reviews

De investeringsaftrek bij financial lease

Waarom het een game-changer is voor mkb'ers en zzp'ers die een auto leasen

Je staat als ondernemer voor talloze keuzes, en één daarvan is hoe je je mobiliteit regelt. Voor velen is financial lease een aantrekkelijke optie om zonder grote eenmalige investering toch een bedrijfsauto aan te schaffen. Maar wist je dat je daarnaast nog van fiscale voordelen kunt genieten, zoals de investeringsaftrek? Hier leggen we uit wat de investeringsaftrek inhoudt en waarom het zo'n aantrekkelijke optie is voor mkb'ers en zzp'ers.

Wat is de investeringsaftrek?

Investeringsaftrek is een fiscale regeling die het voor bedrijven en zelfstandigen aantrekkelijk maakt om te investeren in bedrijfsmiddelen, zoals auto's. De meest bekende vormen zijn de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de energie-investeringsaftrek (EIA) en de milieu-investeringsaftrek (MIA). Het basisidee is dat een deel van de investering afgetrokken kan worden van de fiscale winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen over de aanschaf van bijvoorbeeld jouw Volkswagen Polo, Ford Transit of Tesla Model 3.

Hoe werkt het met financial lease?

Bij financial lease word je economisch eigenaar van de auto, wat betekent dat de auto op je balans komt te staan. Dit opent de deur naar de mogelijkheid om gebruik te maken van investeringsaftrek. De aankoopprijs van de auto (minus de restwaarde) kan in veel gevallen in aanmerking komen voor bijvoorbeeld de KIA (niet te verwarren met het merk Kia).

 • A-Klasse

  Mercedes-Benz

  Mercedes-Benz A-Klasse Financial Lease
  Lease de compacte en luxe Mercedes A-klasse tegen een aantrekkelijke prijs.
  Bekijk leaseauto’s
 • Golf

  Volkswagen

  Volkswagen Golf Financial Lease
  De Volkswagen Golf is één van de meest populaire auto’s in Nederland. Praktisch en stijlvol.
  Bekijk leaseauto’s
 • C-Klasse

  Mercedes-Benz

  Mercedes-Benz C-Klasse Financial Lease
  Kies voor luxe en comfort met de ruime Mercedes C-klasse financial lease!
  Bekijk leaseauto’s
 • Model 3

  Tesla

  Tesla Model 3 Financial Lease
  Volledig elektrisch de weg op met een lage bijtelling in de Tesla Model 3.
  Bekijk leaseauto’s
 • Caddy

  Volkswagen

  Volkswagen Caddy Financial Lease
  Financial lease de praktische en betrouwbare Volkswagen Caddy voor jouw onderneming.
  Bekijk leaseauto’s
 • Transporter

  Volkswagen

  Volkswagen Transporter Financial Lease
  Al meer dan 25 jaar een begrip in de auto-industrie. Lease nu de Volkswagen Transporter voor jouw bedrijf!
  Bekijk leaseauto’s
 • Transit Custom

  Ford

  Ford Transit Custom Financial Lease
  De Ford Transit Custom is dé geschikte bestelwagen voor de ondernemer die grote vrachten moet vervoeren.
  Bekijk leaseauto’s
 • Ram

  Dodge

  Dodge Ram Financial Lease
  De Dodge Ram is een stoer en robuust alternatief voor de traditionele bestelwagen en minstens net zo praktisch!
  Bekijk leaseauto’s

De voordelen van de investeringsaftrek

De investeringsaftrek biedt veel verschillende voordelen. Neem het fiscale voordeel. Door gebruik te maken van de investeringsaftrek verlaag je de belastbare winst, waardoor je uiteindelijk minder belasting betaalt. Ook heeft het invloed op de cashflow van jouw onderneming. Doordat je minder belasting betaalt, houd je meer geld over voor andere belangrijke zaken binnen je onderneming. En vergeet de duurzaamheid niet. Met de EIA en MIA wordt het ook nog eens fiscaal aantrekkelijk om te kiezen voor een milieuvriendelijke auto zoals een hybride of zelfs volledig elektrische auto.

Voor wie is de investeringsaftrek?

Zowel mkb'ers als zzp'ers kunnen gebruikmaken van de investeringsaftrek. Er zijn wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen, zoals een minimale investering per jaar om in aanmerking te komen voor de KIA.

Dus: gebruik jij de investeringsaftrek?

Financial lease is op zichzelf al een slimme zet voor vele ondernemers. Maar als je de mogelijkheid om gebruik te maken van de investeringsaftrek ook nog eens meeneemt, wordt het een nog aantrekkelijker pakket. Overweeg dus zeker deze optie als je denkt aan het aanschaffen van een bedrijfsauto. Bij Autokan adviseren we je graag verder over hoe je het maximale voordeel kunt behalen met financial lease en investeringsaftrek.

 

Onze klanten beoordelen met 9,4

reviews bij Feedback Company
Bekijk alle reviews

Voordelen en nadelen van operational lease

Bij operational lease zijn de kaarten anders geschud. Hierbij betaal je één maandbedrag dat alle kosten van de zakelijke lease dekt, zoals onderhoud, afschrijving, wegenbelasting en verzekering. Het is een gemakkelijke optie voor gebruikers, maar ook vaak duurder. Zo gaat het in bijna alle gevallen om gloednieuwe leaseauto’s die net uit de fabriek rollen en dus een hoge aanschafwaarde hebben. Je hebt hoge maandelijkse kosten én moet de auto aan het einde van de looptijd ook nog eens teruggeven. Operational lease is geen investering, je betaalt puur voor het gebruik van de auto. Deze zakelijke leaseauto dan ook privé gebruiken? Dan moet je bijtelling voor de zakelijke lease betalen. 

Hoe werkt bijtelling bij zakelijke lease?

Ook de term ‘bijtelling’ zul je wel eens voorbij horen komen, maar weet je nog niet helemaal hoe dat werkt? Geen probleem: laat ons dit even kort toelichten. Rijd je jaarlijks meer dan 500 privékilometers in je zakelijke leaseauto? Dan moet je ook bijtelling betalen aan de Belastingdienst voor het privégebruik van de auto. Dit is een percentage dat wordt toegepast op de cataloguswaarde van de auto. Het bijtellingsbedrag wordt vervolgens opgeteld bij je inkomen, waarover je belasting moet betalen. 

Nu verschilde per soort aandrijving de hoogte van de bijtelling. Om elektrisch rijden populairder te maken, was de bijtelling voor een zakelijke elektrische auto eerder veel lager. Op een moment gold er zelfs maar 2% bijtelling van een EV. Tegenwoordig ligt dit echter weer dichtbij elkaar en betaal je voor bijna elke leaseauto het ‘normale percentage’ van 22% bijtelling. 

Meer weten? Lees dan zeker meer over de verschillen tussen financial en operational lease.

Populaire zakelijke leaseauto’s onder onze klanten

Al een beetje rondgekeken tussen onze auto’s? Zijn er een boel hè: van kleine stadsauto’s tot grote SUV’s. Het grote voordeel van Autokan is dat we overal in Nederland auto’s hebben in onze database. Rijdt jouw beoogde droomauto net voor je neus weg? Geen probleem: wij bieden altijd een passend alternatief. 

Voordelen aan het kiezen voor Autokan

 • Profiteer van fiscale voordelen zoals rente- en investeringsaftrek;
 • Mogelijk zonder jaarcijfers, financial lease is ook voor starters en zzp'ers;
 • Je kunt de BTW geheel terugvorderen;
 • De looptijd van de leaseperiode kun je zelf bepalen;
 • Aan het einde van de looptijd ben je eigenaar van de auto.
Geheel vrijblijvend, geen verplichtingen
Leasen zonder jaarcijfers
Rij morgen al in jouw nieuwe auto
Gratis offerte aanvragen