Grote voorraad
Bijna alle modellen beschikbaar
Grote voorraad
Diverse modellen
reviews

Wat gebeurt er als ik niet meer aan de eisen van de ondernemersvrijstelling voldoe?

Als een ondernemer binnen 5 jaar na het kopen van een nieuwe bestelauto niet langer voldoet aan de eisen van het btw-ondernemerschap en zakelijk gebruik, moet de ondernemer alsnog bpm betalen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de ondernemer de bestelauto verkoopt of zijn bedrijf beëindigt. Binnen een maand nadat niet meer aan de voorwaarden is voldaan, moet de ondernemer zelf aangifte doen bij de belastingdienst en het bedrag van de rest-bpm betalen. De rest-bpm wordt berekend volgens een afschrijvingstabel. Er is echter een uitzondering die hierop van toepassing kan zijn.

Na deze periode van 5 jaar wordt de bpm-vrijstelling niet meer herzien. Dit betekent dat de bestelauto bijvoorbeeld aan een particulier verkocht kan worden zonder dat er rest-bpm betaald hoeft te worden. Het voertuig moet echter nog steeds voldoen aan de inrichtingseisen, zelfs na die 5 jaar, en mag bijvoorbeeld niet zonder bpm worden omgebouwd tot een camper.

Als een gebruikte bestelauto die niet ouder is dan 5 jaar wordt verkocht aan een particulier, moet de laatste eigenaar die de ondernemersvrijstelling heeft toegepast (dit kan ook het garagebedrijf zijn dat de auto heeft ingeruild met de doorschuifregeling) de rest-bpm aan de belastingdienst betalen. Vergeet in dat geval niet om de rest-bpm door te berekenen in de verkoopprijs.


Geheel vrijblijvend, geen verplichtingen
Leasen zonder jaarcijfers
Rij morgen al in jouw nieuwe auto
Gratis offerte aanvragen