Wat is een slottermijn?

01 juli 2024

https://www.autokan.nl/blog
Autokan

Wanneer je een auto wilt aanschaffen middels financial lease heb je te maken met een slottermijn. Maar wat houdt dit precies in en wat zijn de voor- en nadelen van een slottermijn? Dit zijn vragen die we hieronder voor je zullen beantwoorden. Zo kun je voor jezelf bepalen of je kiest voor een financial leasecontract met of zonder slottermijn.

Slottermijn bij financial lease

Een slottermijn bij financial lease is het resterende bedrag dat nog betaald moet worden na de laatste maandtermijn. Voordat je het contract aangaat bepaal je of er een slottermijn moeten worden betaald. Hiernaast bepaal je hoe hoog deze termijn wordt. Gedurende de lease wordt er maandelijks niks afgelost van de slottermijn. Financiering van dit bedrag dient te gebeuren aan het eind van de financial lease. 

Na het betalen van de maandelijkse termijnen en de slotsom ben je officieel eigenaar van de auto. Zowel economisch als juridisch. Om je een beter beeld te geven van de voor- en nadelen hebben van een slottermijn hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van een slottermijn

  • Het maandelijks te betalen bedrag is lager;
  • De hoogte van de slottermijn is grotendeels zelf te bepalen;
  • Indien de slottermijn lager is dan de inruilwaarde houd je aan het eind geld over;
  • De slottermijn kun je deels of volledig afbetalen met de inruilwaarde van de auto;
  • De rente op de slottermijn is laag dus er blijft meer geld over om te investeren in je onderneming.

Een auto financieren met slottermijn zorgt ervoor dat je een lager maandelijks bedrag betaalt voor de auto. Dit kan interessant zijn voor ondernemers omdat ze daardoor maandelijks meer geld overhouden om te investeren. Hiernaast kun je de auto verkopen aan het einde van het contract en dit geld gebruiken om de slottermijn af te lossen.

Nadelen van een slottermijn

  • Je betaalt maandelijks rente over een slottermijn;
  • Aan het eind van de looptijd dient het bedrag in één keer betaald te worden;
  • Aan het einde van de looptijd betaal je zowel de laatste maandtermijn als de slottermijn.

Omdat een slottermijn op je auto een financieel risico is voor de leasemaatschappij betaal je maandelijks rente. Wanneer je een contract afsluit met een slotsom ben je aan het eind van het contract netto meer geld kwijt. Een financial lease zonder slottermijn is dus de voordeligste oplossing. Hiernaast dien je aan het einde van de looptijd een groot bedrag af te lossen. Wij raden daarom aan om hiervoor maandelijks een bedrag opzij te zetten.

Hoe wordt de maximale slotsom bepaald?

Zoals eerder aangegeven kun je de hoogte van je slotsom grotendeels zelf bepalen. Er is echter wel een belangrijke voorwaarde waar rekening mee gehouden moet worden. Hierbij wordt er gekeken naar de inruilwaarde van de auto aan het einde van de looptijd en de maximale slottermijn. Om financiële risico’s te beperken mag deze slotsom niet hoger zijn dan de aangenomen inruilwaarde.

Slottermijn wel of niet een geschikte optie voor jou?

Het kiezen voor een financial lease met slottermijnen heeft voor- en nadelen. Voor veel mensen is het een goede oplossing. Dit geldt bijvoorbeeld voor starters die nog niet veel kapitaal hebben opgebouwd en daardoor maandelijks minder kunnen aflossen. 

Indien het maandelijkse bedrag minder uitmaakt raden wij aan om geen slottermijn te kiezen. Hierdoor ben je over de gehele looptijd namelijk minder geld kwijt.