Wat is een marge auto?

18 juni 2024

https://www.autokan.nl/blog
Autokan

Een marge-auto, misschien heb je het weleens ergens gelezen in een advertentie voor een lease auto. Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar een bedrijfsauto. Maar weet je ook wat het betekent? Het heeft eigenlijk niet heel veel met de auto zelf te maken, maar er zit een financiële uitleg achter. Bij het kopen van een occasion heb je twee opties: een marge-auto of een btw-auto. Heel simpel uitgelegd is een marge-auto een auto waarvan de btw al betaald is. Een ondernemer kan de btw van de marge-auto dan niet meer verrekenen. Bij een btw-auto is dit wel het geval, want dan moet de btw nog betaald worden over de auto. 

Wat zijn de voordelen van een marge-auto?

De btw op elke auto bedraagt 21%, dit naast de bpm. De bpm is de belasting die geldt voor personenauto’s. Hier vallen dan weer niet de elektrische auto’s onder, deze vallen onder de bpm per 2025. Een marge-auto kan voordeliger zijn, omdat je niet het btw-bedrag hoeft voor te schieten. Het grote voordeel van een marge-auto is dus dat je niet heel diep in de buidel hoeft te tasten en als ondernemer, bijvoorbeeld een zzp’er, hoef je niet een groot btw-bedrag voor te schieten. 

Maar moet je dan ook echt kiezen voor een marge-auto? Als je een marge-auto koopt, dan kan je de btw niet meer aftrekken op je balans, in tegenstelling tot een btw-auto. Als je als ondernemer een btw-auto koopt, mag je btw aftrekken. Oftewel, de netto prijs van je auto is lager. Heb je als ondernemer voldoende geld om de btw voor te schieten? Dan kan het wijs zijn om voor een btw-auto te gaan. 

Het voorschieten van dit bedrag voor het zakelijk leasen van een auto, kan voor kleine of beginnende ondernemers een grote uitgave zijn. Dit maakt dat marge-auto’s in veel gevallen een goede optie zijn. Voor deze voertuigen hoeft geen btw meer betaald te worden. Dit is namelijk al gedaan door de vorige eigenaar. Hierdoor is de impact van de uitgave op de portemonnee minimaal. 

Kun je afzien van de margeregeling?

De margeregeling wordt in Nederland vaak gebruikt bij de verkoop van tweedehands goederen, waaronder auto's. Onder de margeregeling betaalt de verkoper btw over de marge (het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs) in plaats van over de volledige verkoopprijs.

Laten we een eenvoudig rekenvoorbeeld bekijken van de margeregeling bij de verkoop van een tweedehands Volkswagen:

  1. Inkoopprijs auto: € 10.000 (btw inbegrepen, indien eerder betaald)
  2. Verkoopprijs auto: € 15.000
  3. Marge (verschil tussen in- en verkoopprijs): € 15.000 – € 10.000 = € 5.000
  4. Als de btw 21% bedraagt (het reguliere tarief in Nederland voor veel goederen en diensten per mijn laatste update in 2021), dan bereken je de btw als volgt:

Btw = (Marge / 121) x 21 = (€ 5.000 / 121) x 21 = € 43,80 x 21 = € 919,58

Dus van de marge van € 5.000 is € 919,58 btw die de verkoper moet afdragen aan de Belastingdienst.

  1. Netto marge na aftrek btw: € 5.000 – € 919,58 = € 4.080,42

De autoverkoper ontvangt dus netto € 4.080,42 op de verkoop, na het betalen van de btw.

Het voordeel van de margeregeling is dat de btw alleen wordt geheven over de toegevoegde waarde (de marge) in plaats van over de volledige verkoopprijs. Dit kan voor verkopers financieel gunstiger zijn, vooral als het goed eerder met btw is aangeschaft.

Kun je een marge-auto leasen?

Dankzij de kleinere financiële impact, is een marge-auto leasen voor veel ondernemers aantrekkelijk. Met zo'n auto is de btw reeds betaald door de eerdere eigenaar. Maar wat maakt een voertuig, een btw-auto of marge-auto?  Dit hangt af van de eerdere eigenaar.  Wanneer de eerdere eigenaar een particulier is, dan heeft deze persoon reeds de btw betaald en is het een marge-auto. Indien de eerdere eigenaar een ondernemer was, dan is er nog geen btw betaald en is het een btw-auto.

Uitzonderingen

Er bestaan ook uitzonderingen op de btw-regeling. Ondernemers binnen één van de onderstaande beroepscategorieën hoeven de btw niet voor te schieten. Het betreft de beroepen in de vrije sector

Een marge-auto leasen bij Autokan

Zoek je een zakelijke leaseauto en wil je besparen op de aanschafprijs? Dan is een marge-auto een interessante optie. Je hoeft geen btw voor te schieten en bespaart hierdoor een aanzienlijk bedrag.

Bij Autokan hebben we een uitgebreid aanbod met scherp geprijsde marge-auto’s. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers staan je graag te woord.