Financial leasen in 2023: de veranderingen

29 maart 2023

https://www.autokan.nl/blog
Autokan

Ondanks dat het leasen van een auto vaak geen ingewikkelde klus is, zijn er meerdere regelingen die invloed hebben op jouw leasecontract. Ieder jaar komt het kabinet met een belastingplan op prinsjesdag. Hierin komen onder andere financiële wijzigingen voor het komende jaar naar voren. Ook dit jaar zijn er weer een aantal wijzigingen doorgevoerd. De wijzigingen die in deze blog worden besproken hebben zowel effect op huidige als toekomstige leasecontracten. Daarnaast worden er financiële veranderingen gemeld die voor iedere automobilist gelden en dus ook leaserijders. We hebben de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje gezet.

 

De bijtelling voor een elektrische auto in 2023

De eerste verandering voor financial lease in 2023 is de aanpassing van het bijtellingspercentage op elektrische auto’s. De korting op de bijtelling is ingevoerd om elektrische auto’s aantrekkelijker te maken. En met succes, want het aantal verkochte en geleasde elektrische auto’s is de afgelopen jaren significant gestegen.

Maar wat is er dan veranderd ten opzichte van vorig jaar? Dat is de verlaging van de drempelwaarde. Waar je in 2022 nog 16% bijtelling betaalde over de eerste 35.000 euro van de cataloguswaarde, is dit in 2023 verlaagd naar 30.000 euro. Over het resterende bedrag boven de 30.000 euro moet het standaard bijtellingspercentage van 22% betaald worden.

 

Lagere inkomstenbelasting

Het zal je vast niet zijn ontgaan, maar in 2023 is de inkomstenbelasting voor box 1 verlaagd van 37,07% naar 36,93%. Wanneer jij je auto ook voor privégebruik in zet is dit een zeer gunstige verandering. Hierdoor hoef je namelijk minder bijtelling te betalen.

 

Subsidie voor emissieloze bedrijfsauto’s

Net zoals met de bijtellingskorting probeert de overheid met de subsidie voor emissieloze bedrijfsauto’s, elektrisch rijden te stimuleren. Deze zogeheten SEBA bedraagt 5.000 euro en is aan te vragen voor elektrische bedrijfswagens. Om in aanmerking te komen voor de SEBA moet uw bedrijfsauto wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet hij ten eerste zijn voorzien van een volledige uitstootvrije elektromotor.

Daarnaast is het belangrijk dat de datum van de eerste tenaamstelling in Nederland, de eerste toelating en de laatste tenaamstelling gelijk is. Voor meer informatie over de SEBA kun je terecht op de website van de rijksoverheid.

 

BPM vrijstelling bedrijfswagens

Ondanks dat deze verandering nog niet in 2023 wordt ingevoerd is het goed om in het gedachten te houden. In het belastingplan van 2023 is namelijk aangekondigd dat de vrijstelling van BPM voor bedrijfswagens met een verbrandingsmotor verdwijnt per 1 januari 2025. De BPM voor auto’s met een verbrandingsmotor wordt berekend over het aantal gram CO2 dat er per kilometer wordt uitgestoten. Dit gaat per 1 januari 2025 naar 66,91 euro per gram CO2. Eveneens is het doel van deze verandering, het stimuleren van elektrisch rijden Naast het wegvallen van de voordelen van de BPM voor bedrijfswagens per 2025, zijn er ook actuele stijgingen van de BPM in 2023. Zoals eerder aangegeven is de maandelijkse BPM afhankelijk van de CO2 uitstoot van jouw auto. Op basis van deze uitstoot word je in een schaal ingedeeld. Dit jaar zul je eerder in een hogere schijf zitten doordat de grenzen van iedere schijf zijn verlaagd. Hierdoor zul je dus sneller een hoog bedrag moeten gaan betalen. Daarnaast zijn de kosten per schijf met 2,25% omhoog gegaan.

 

Verhoging van de wegenbelasting

Naast de verhoging van de BPM, gaat ook de wegenbelasting omhoog in 2023. Wanneer je wegenbelasting betaalt, wordt dit bedrag verdeeld over de provincie en de staat. In 2023 is het bedrag dat naar de staat gaat verhoogt met 4,75%. Afhankelijk van waar je woonachtig bent, verschilt het bedrag dat naar de provincie gaat. Let er wel op, de verhogingen van de wegenbelasting gelden enkel voor auto’s met een verbrandingsmotor

 

Duurder uit bij de pomp

Ondanks dat deze verandering niet alleen gevolgen heeft voor financial lease rijders, is het toch het benoemen waard. Deze wijziging treft namelijk alle automobilisten. Vanaf medio 2023 ben je namelijk duurder uit bij het tankstation. Afgelopen jaar zijn de brandstofprijzen enorm gestegen. Om dit te compenseren verlaagde de overheid de accijnzen op brandstof. Deze compensatie zal echter per 1 juli 2023 worden opgeheven. Dit betekent dat je vanaf dat moment voor benzine 13,8 cent meer mag betalen. Voor diesel bedraagt de verhoging 9,9 cent en voor LPG 3,2 cent.

 

Financial lease in 2023

We hopen dat je door het lezen van deze blog een beter beeld heb gekregen van de actuele veranderingen omtrent financial lease in 2023. Ondanks dat het lijkt of het rijden van auto’s bijna niet meer uit kan, zijn er ook lichtpuntjes. Zo kun je door een elektrische auto te leasen nog steeds van veel financiële voordelen profiteren. Ben jij nog op zoek naar een nieuwe leaseauto? Bekijk dan hieronder onze leasevoorraad.

Bel 085 - 27 32 312
Stel je vraag via Whatsapp
Stuur ons een mail info@autokan.nl