Grote voorraad
Bijna alle modellen beschikbaar
Grote voorraad
Diverse modellen
reviews

Bij verkoop wordt er gesproken over rest-BPM. Wat is dat?

Rest-BPM verwijst naar het deel van de oorspronkelijke bpm dat nog steeds van toepassing is op een auto. De omvang van dit restbedrag kan worden afgeleid uit de afschrijvingstabel op de website van de belastingdienst.

Rest-BPM bij een gebruikte auto
Bij de verkoop van een gebruikte auto moet onder andere het restbedrag aan bpm worden berekend. In dat geval wordt er btw berekend over de verkoopprijs (tenzij je een auto koopt bij een autobedrijf dat de margeregeling toepast). De btw hoeft echter niet te worden berekend over het restbedrag aan bpm. 

Rest-BPM voor ondernemers en bedrijfsauto's 
Rest-bpm kan ook relevant zijn als een ondernemer binnen 5 jaar na aankoop niet langer voldoet aan de voorwaarden voor vrijstelling van bpm voor bestelauto’s. Na deze 5 jaar is er geen rest-bpm meer van toepassing op deze bestelauto’s. 

Invoer van een auto & rest-BPM
Bij de invoer van een auto is rest-bpm ook van belang. Hoewel het toepassen van de afschrijvingstabel (forfaitaire tabel) een optie is, is het niet verplicht. Op basis van Europese jurisprudentie moet de rest-bpm in dit soort gevallen worden bepaald op basis van de waarde van de auto. Deze waarde is afhankelijk van de leeftijd en staat van de auto. Deze kan bijvoorbeeld worden vastgesteld aan de hand van koerslijsten of door middel van taxatie, vooral bij aanzienlijke schade die verder gaat dan normale gebruikerssporen. 


Geheel vrijblijvend, geen verplichtingen
Leasen zonder jaarcijfers
Rij morgen al in jouw nieuwe auto
Gratis offerte aanvragen