Grote voorraad
Bijna alle modellen beschikbaar
Grote voorraad
Diverse modellen
reviews

Wanneer geldt de bpm-vrijstelling voor ondernemers?

Bij de aankoop van een nieuwe bestelauto hoeft de dealer geen bpm in rekening te brengen. Dit geldt specifiek voor bestelauto's die op naam van een ondernemer worden geregistreerd, vanwege een vrijstelling van bpm. Ondernemers profiteren hiervan, doordat ze geen voorfinanciering van bpm hoeven te betalen bij de aanschaf van een bestelauto.

Om van deze vrijstelling gebruik te kunnen maken, moet de auto op naam van een ondernemer worden geregistreerd die ook geregistreerd is voor de btw. Bovendien moet de bestelauto voor minstens 10% voor zakelijke doeleinden worden gebruikt.

De meeste ondernemers hebben een btw-nummer, maar in sommige gevallen kan een ondernemer vrijgesteld zijn van btw en dus geen btw-nummer hebben. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op ziekenhuizen, zorginstellingen, onderwijsinstellingen, enzovoort. Desondanks kunnen ook zij, net als btw-belaste ondernemers, in aanmerking komen voor de bpm-vrijstelling voor hun bestelauto.

De bpm-vrijstelling geldt ook voor geleasde bestelauto's. Voor bestelauto's die worden verhuurd of onder short-lease vallen, maakt het niet uit wie de feitelijke gebruiker is, zolang het contract maar niet langer duurt dan vier weken. Bij langere leasecontracten moet de leasemaatschappij kunnen aantonen dat de huurder een ondernemer is die ook de bpm-vrijstelling zou krijgen als hij of zij de bestelauto had gekocht. Hiervoor heeft de leasemaatschappij een verklaring van de huurder nodig, de zogenaamde 'ondernemersverklaring'.

Particulieren die een nieuwe bestelauto kopen, moeten zelf de bpm betalen. Normaal gesproken ontvangen zij een formulier van de belastingdienst zodra wordt vastgesteld dat de auto op naam van een niet-ondernemer wordt geregistreerd. Zelfs als ze dit formulier niet ontvangen, blijft voor particulieren de verplichting bestaan om bpm-aangifte te doen.

Hoewel de bpm-vrijstelling geldt, wordt het bedrag aan bpm nog steeds vermeld in de kentekengegevens. Dit bedrag is belangrijk voor particulieren om de bpm af te dragen en voor de bijtelling bij privégebruik van de bestelauto.


Geheel vrijblijvend, geen verplichtingen
Leasen zonder jaarcijfers
Rij morgen al in jouw nieuwe auto
Gratis offerte aanvragen