Grote voorraad
Bijna alle modellen beschikbaar
Grote voorraad
Diverse modellen
reviews

Maakt het voor de btw uit hoeveel ik mijn zakelijke auto privé gebruik?

Aftrek van btw bij aanschaf en gebruik

Als jij als ondernemer btw-belaste activiteiten verricht en een auto voor je werk koopt, dan mag je eerst alle btw aftrekken van de aanschaf en het gebruik van de auto.* Maar aan het einde van het jaar moet je wel belasting betalen voor het gebruik van de auto voor privédoeleinden. Dit komt omdat btw alleen voor zakelijk gebruik mag worden afgetrokken en niet voor privégebruik.

*Dit geldt bij een btw auto, de regels voor marge auto’s zijn anders. Weten hoe dit zit? Klik hier voor meer informatie over marge-auto’s.

Standaardbedrag voor belasting op privégebruik

De belasting die je betaalt is gebaseerd op de verhouding tussen de afstand die je hebt afgelegd voor werk en privé. Als je geen administratie hebt bijgehouden van de afstanden, dan wordt er een standaardbedrag van 2,7% van de cataloguswaarde van de auto in rekening gebracht. Dit bedrag wordt lager na het zesde jaar van de aanschaf van de auto. Het jaar van ingebruikname telt hierbij als eerste volledig jaar. 

Als de werknemer de auto mag gebruiken, dan moet er ook belasting worden betaald voor het privégebruik. Vaak wordt er geen rittenregistratie bijgehouden en wordt het standaardbedrag van 2,7% van de cataloguswaarde van de auto gebruikt.

Berekening op basis van werkelijke afstanden

Als je de belasting berekent op basis van de werkelijke afstanden die zijn afgelegd voor werk en privé, dan moet je voor de eerste vijf jaar ook 1/5 van de btw op de aanschaf meenemen. Vanaf het zesde jaar gaat het alleen om de btw op de jaarlijkse kosten.


Geheel vrijblijvend, geen verplichtingen
Leasen zonder jaarcijfers
Rij morgen al in jouw nieuwe auto
Gratis offerte aanvragen